Руската федерация разработи ударно-транспортен дрон "Перун", който може да доставя тежки товари и да се използва като безпилотна артилерийска установка. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

Съобщава се, че новият дрон е способен да носи полезен товар с тегло до 200 килограма, да извършва разузнаване, да провежда операции по търсене и спасяване, както и да транспортира парашутисти.

Дрон "Перун"

Според руските военни наведнъж "Перун" може да достави същото количество товари, което преди това изискваше 13 полета на FPV дронове.

"Перун" е оборудван с руско произведен софтуер и вече е тестван на полигона. БПЛА е оборудван с противотанкова ракетна система (ПТРК) с управляема ракета, която се регулира с помощта на дистанционно управление. Освен това окупаторите възнамеряват да оборудват устройството с картечница и установка за изстрелване на неуправляеми авиационни ракети.

Тестване на дрон "Перун"

Министерството на отбраната на Руската федерация твърди, че "Перун" е разработен от военнослужещи от военната група "Днепър". В същото време руският Telegram канал "ЖИВОВ Z" уточни, че автори на разработката са бивши бойци на ЧВК "Вагнер". Авторът на канала също така посочва, че "Перун" може да извършва бомбардировки и вече е използван в битка.

От своя страна Украйна представи нов дрон камикадзе с триъгълно крило, който външно наподобява иранския дрон Shahed. Техническите характеристики на БЛА не се разкриват, но порталът Defense Blog отбеляза, че новият дрон-камикадзе се е превърнал в „забележително допълнение“ към арсенала от украински оръжия.

Нов украински дрон камикадзе

Изданието подчертава, че появата на такъв дрон свидетелства за желанието на Украйна да използва напреднали технологии в отбранителната си стратегия, насочена към увеличаване на способностите си във войната срещу Руската федерация.

Превод: GlasNews.bg