Засега електрически автомобили могат да си позволят по-заможните, но според Bloomberg, само след три години тази ситуация коренно ще се промени.

Преди десетина години малцина вярваха, че индустрията на електрическия транспорт може да се развие така бързо. През 2010 година електромобилите бяха около 12 500 в целия свят, а през 2018 година са продадени над 2 милиона. Това е около 2% от всеобщия автомобилен пазар. Singularity Net съобщи, че към днешен ден по пътищата се придвижват около 5 милиона електромобила.

Този стремителен ръст се дължи преди всичко на постоянното падане на цените и размерите на акумулаторните батерии, и разбира се, на вдъхновяващия пример на Tesla. Всичко това накара ръководителите на автомобилните концерни да променят приоритетите и да инвестират милиарди в разработването на електрически автомобили. Но въпреки бързия прогрес, електромобилите все още са по-скъпи от стандартните и повечето от тях все още нямат толкова голям пробег и се зареждат по-бавно.

Но последните две точки вече са твърде спорни. Разстоянието, което покриват съвременните електромобили вече достига стотици километри, а това е повече, отколкото е необходимо на обикновените потребители. Към днешен ден на първо място е цената.

Аналитиците на Bloomberg NEF напомниха, че преди две години се считаше, че електромобилите ще станат по-евтини от ДВГ автомобилите към 2026 година. Но миналата година този срок бе променен на 2024 година, а днешният анализ на тенденциите показва, че в Европейския съюз, цените на двата вида автомобили ще се изравнят до 2022 година.

Това ще стане преди всичко заради поевтиняването на литиевойонните батерии. Докато преди няколко години цената на батериите бе около половината от цената на електромобила, днес тя е на ниво 33%, а към 2050 година се очаква да стане 20%. Тази тенденция ще даде възможност за разширяване асортимента на електромобилите.