Производителят на роботи Boston Dynamics показа своята нова модификация на робота Handle, предназначена за работа в складовете. Устройството е оборудвано с ръка манипулатор, с помощта на която роботът товари палети с кашони.

Демонстрационният клип показва два робота, които чрез инсталираните на манипулаторите вендузи вдигат и пренасят 5-килограмови кашони от един палет към друг, както и на конвейер.

Компанията съобщи, че новата версия на робота Handle може да пренася товари с тегло до 15 кг. Роботите могат да подреждат кашоните в купчини с височина до 1,7 метра и дължина до 1,2 метра. Смарт устройствата са оборудвани със системи с компютърно зрение, с помощта на които анализират околното пространство, търсят необходимите предмети, кашони или кутии, както и място за тяхното складиране. За запазване на баланса, в задната част на робота е поставена противотежест.

По този начин Boston Dynamics направи още една стъпка към замяната на нискоквалифицирания персонал в производството, складовете и логистиката. Разбира се, засега това е само първият етап към масовото производство на подобни товарни роботи.

Да си припомним, че това далеч не е първият подобен робот на Boston Dynamics. Компанията създаде робот куче и робот змия. Boston Dynamics непрекъснато подобрява тези роботизирани устройства и ги учи да си помагат, да се съпротивляват и т.н.