През месец декември миналата година Microsoft официално потвърди плановете си за прехвърлянето на уеб браузъра Edge към енджина Chromium, а през месец април тази година стартираха публичните тестове на новата версия. На започналата преди няколко часа конференция за разработчиците Build 2019 софтуерният гигант официално анонсира новия браузър, базиран на енджина на Chromium.

Първият нов момент е режимът IE Mode за бизнеса, който дава възможност за зареждане на по-старите сайтове в новия браузър Edge Chromium, като в този режим се използва енджина за рендиране на Internet Explorer. Очевидно е, че Microsoft е вградила стария браузър IE в новия Edge Chromium. Актуалната към днешен ден версия на Edge в ОС Windows 10 стартира Internet Explorer 11 в отделен програмен прозорец. Интерфейсът е друг и в този режим съвременните сайтове не работят много добре. Но режимът IE Mode е специално предвиден за обратна съвместимост, като всички стари сайтове и по-старо съдържание се зареждат в отделен раздел на Edge Chromium. Използването на режима за обратна съвместимост се разпознава по малкия логотип IE в заглавието на раздела. Тоест, при зареждането и използването на различните уеб страници смяната на браузъра ще бъде незабележима за потребителя.

Новият режим е специално създаден за предприятията и за бизнеса. Вицепрезидентът на Microsoft Джо Белфиоре, ръководещ работата върху новия Edge специално подчерта, че главната идея е бизнесът да започне да използва Edge Chromium вместо комбинацията Chrome и Internet Explorer.

Microsoft ще предостави на бизнес потребителите широки възможности за персонализация на раздела New Tab в браузъра Edge, базиран на Chromium. В най-близко бъдеще ще бъде дадена възможност за добавянето на нов логотип, добавяне на любими сайтове и интеграция с Microsoft Search и Office 365.

Втората ключова възможност се нарича Collections и е предназначена преди всичко за обикновените потребители. С нейна помощ е възможно събирането, подреждането на свои колекции информация, които могат да се споделят с другите потребители, да се експортират в други програми, както и да се обработват с помощта на пакета Office.

Третият нов момент е възможността за настройка на степента на защитата на личните данни. Потребителите могат да изберат един от трите режима: неограничен (Unrestricted), балансиран (Balanced) и строг. В зависимост от избрания режим, Edge Chromium по различен начин ще следи активността на потребителите и подбира рекламите. Идеята е Microsoft да събира само тези данни, които потребителят разреши да бъдат събирани. Софтуерният гигант сподели, че в Strict режима никакви данни не се събират и рекламите не се подреждат според интересите на потребителя. Не бяха съобщени подробности по какъв начин работи този нов режим.

Microsoft показа и бета версията на Edge Chromium за Mac, но засега няма почти никаква информация за нейната работа.