По време на конференцията за разработчици Microsoft обяви, че след излизането на .NET Core 3.0 ще бъде представена платформата .NET 5, в която освен за ОС Windows, ще бъде осигурена поддръжката и на Linux, macOS, iOS, Android, tvOS, watchOS и WebAssembly.

Софтуерният гигант публикува и предварителната версия на .NET Core 3.0, с функционалност, близо до тази на .NET Framework 4.8, което е осъществено чрез използването на компонентите с отворен код Windows Forms, WPF и Entity Framework 6.

Версията .NET 5 ще предложи унифицираните .NET Framework, .NET Core, както и проектите Xamarin и Mono. В рамките на .NET 5 на потребителите ще бъде предложен единен и отворен фреймуърк, както и runtime, които ще могат да бъдат използвани в програмирането. .NET 5 ще даде възможност за създаването на приложения за Windows, Linux, iOS и Android с единна кодова база и един и същ унифициран процес, който не зависи нито от операционната система, нито от типа на приложението.

Излизането на .NET 5 е планирано за месец ноември 2020 година. Платформата NET Core 3.0 трябва да излезе през месец септември тази година.

Освен това Microsoft публикува и отворения кросплатформен фреймуърк .NET ML 1.0 за разработването на системи за машинно обучение с използването на програмните езици C# и F#. Официално се поддържат Linux, Windows и macOS.