Виталик Бутерин, създател на Ethereum и популяризатор на настоящата криптореволюцията, смята, че крипто общността трябва да спре да бъде толкова индивидуалистична – по начина, по който са се държали първите шифропънкове в зората на индустрията, цитира думите му Blockspoint. За разлика от тогава, днес правилният път е да се използва блокчейн, за да изградиш иновативни системи, които ще са от полза на цялото общество. Думите му идват от наскоро провелата се конференция RadicalxChange.

Бутерин е убеден, че т.нар. „шифропънкове“ се държат като индивидуалисти, виждайки единствено себе си, като единствена сила за вземането на решения. Но криптовалутите са повече от просто блокчейн транзакции между две страни.

Създателят на Ethereum припомня това, че криптовалутите и по-точно биткойна се раждат от пепелта на голямата финансова криза от 2008-09. Тогава, мистериозният създател на BTC, Сатоши Накамото, вгражда заглавие за срива на британските банки в първия въобще криптоблок – т.нар. „блок на сътворението“ (genesis block). Това, допълва Бутерин, е било знак, че криптовалутите ще са нещо съвсем различно и много по-голямо.

По отношение на някои коментари, че криптообщност в действителност не съществува, Бутерин е убеден, че такава има и нещо повече. Бутерин припомня, че дигиталните валути не означават само пари. Става дума за система, в която трябва да мислиш за управлението, контрактите, общите очаквания на общността, както и вземането на общи решения и провеждането на дискусии относно всеки възникнал въпрос относно мрежата.