Cisco анонсира тази седмица старта на Decibel, дружество с рисков капитал, целящо инвестирането в стартъпи на ранно ниво на развитие, разработващи технологични решения, насочени към бизнеса и предприятията, пишат Light Reading.

Това е продължение на цялостната стратегия на 30-годишната компания, която в своята история има над 200 придобивания на странични фирми. Повече от един на всеки осем служителя на Cisco идват, именно от подобни придобивания, посочва Роб Салваньо, вицепрезидент „Корпоративно развитие“ към Cisco.

„Ние разполагаме с широка основа от привлечени по този начин специалисти, много, от които имат водеща роля за компанията днес, което продължава да засилва корпоративния дух“, пише Салваньо в блог публикация.

С Decibel, Cisco възнамерява да изпревари големите инвеститори, предвиждайки успеха на едно съвсем ранно ниво.

Стратегията на компанията понастоящем е задвижвана от придобивания, като тези на AppDynamics, осигуряващи облачен мониторинг за подобряване на представянето на апликациите и бизнес операциите, и Duo Security. И двете компании бяха вече десет години на пазара, когато Cisco ги придоби. „Как да направим така, че да поставим Cisco в позиция да изиграе основополагаща роля в създаването следващия Duo или AppD?“, пише Салваньо.

Decibel ще бъде ръководен от Джон Сакода. Той основава първата си компания през 2001 година, след което я напуска, за да се превърне в уважаван венчър капиталист в последвалите 12 години, посочва Салваньо.

Cisco са подготвили и дебел портфейл за новото си начинание, като тези ранни инвестиции могат да възлязат на до $15 000 000 за дадена компания. Освен това, компанията ще търси и партньорство с други венчър дружества и инвестиционни „ангели“, за да помогнат на обещаващи стартъпи на една съвсем ранна фаза на развитието им.

По отношение на посоките на инвестирането, Салваньо обяснява, че Cisco ще подпомага малки компании отвъд мрежовия спектър, простирайки се към области, като открития код, автоматизацията, сигурността и „всичко друго, което засяга начина, по който бизнесът купува и използва технологията“, споделя Салваньо.