DeepMind от мнозина се възприема като мерило за прогреса в областта на изкуствения интелект. ИИ алгоритъмът на британските специалисти е гросмайстор при три класически игри, а сега се обучава да разпознава емоциите и да разсъждава. Днес DeepMind създава ИИ стандарти в нова сфера – в използването на алгоритми с елементи на изкуствен интелект в медицината. Financial Times съобщи че първото устройство от подобен тип е нов тип универсален скенер.

Върху новия медицински ИИ DeepMind в продължение на три години е работил съвместно с специалистите на лондонската клиника Moorfields Eye.

През месец март 2018 година бе публикувана статия в Nature Medicine с информация, че алгоритъмът правилно подбира стратегията на лечението в 94% от случаите, при това за 50 различни заболявания на очите. Това е много повече от резултатите на опитните офталмолози.

Но DeepMind не се задоволи само с разработването на алгоритъма и публикуването на научна статия. Компанията усъвършенства тази технология и представи универсален очен скенер, в който се използва ИИ алгоритъма. Само 30 секунди са необходими за сканиране на очите и за обработка на информацията, след което се предлага подробна диагноза.

Системата разпознава глаукомата, диабетната ретинопатия и възрастовата макулна дегенерация. За разлика от другите подобни разработки, новата система не само разпознава заболяванията, но и формулира пълноценна стратегия за тяхното лекуване.

Медицинските ИИ се считат за най-перспективното направление за прилагане технологиите на машинното обучение. Към 2021 година се очаква този пазар да достигне $6,6 милиарда.