В Reddit голяма популярност започна да набира движението deGoogle. В него вече участват над 8 хиляди души, които са недоволни от начина по който интернет гигантът работи със събраните от потребителите данни. Те са на мнение, че не трябва да доверяваме своите данни на толкова мощна компания, каквато е Google и се отказват от нейните услуги и продукти.

„Ние считаме, че влиянието на Google върху обществото е опасно, понеже не се подава на контрол. Да се шпионират хората в толкова голяма степен не е нормално и не би трябвало изобщо да го има. Всеки от нас трябва да е в състояние да контролира технологиите, с които взаимодейства, а не обратното“ – считат привържениците на deGoogle.

Участниците в движението deGoogle премахват своите Google акаунти, игнорират съществуването на търсачката на интернет гиганта, престават да използват YouTube, пощенската служба Gmail, браузъра Chrome и каквито и да било други продукти на компанията. А за да не се използва Android се препоръчва преминаване към iPhone.

Участниците в deGoogle твърдят, че животът им е започнал да прилича на трилър, в който хората се опитват да се скрият от една всемогъща сила.

Само че мнозина от „борците“ вече се предадоха и се завърнаха към използването на удобните съвременни онлайн услуги на Google. Но заявиха, че услугите на интернет гиганта вече толкова надълбоко са проникнали във всички сфери на живота, че към днешен ден без тях е невъзможно да се работи и живее.

Google игнорира съществуването на движението deGoogle и при въвеждането на тази дума в търсачката тя се заменя с правилно изписаната дума Google.