Саймън Холанд, режисьор на документални филми за Би Би Си и НАСА, каза, че учени от проект за търсене на сигнали от потенциални извънземни са открили такъв сигнал от извънземна цивилизация. Този сигнал е дошъл от космоса в района от най-близката до нас звезда Проксима Кентавър.

Холанд казва, че учените трябва да представят доказателства за съществуването на извънземни още през ноември. По думите му сега се анализира сигналът от космоса, получен от радиотелескоп на Земята.

Холанд направи смелото твърдение въз основа на доклад от източник в Breakthrough Listen, проект с нестопанска цел, който търси сигнали от потенциални извънземни интелигентни цивилизации. Холанд е убеден, че има все повече доказателства в подкрепа на теорията, че този сигнал наистина е дошъл от интелигентни извънземни, пише Daily Mail.

Проектът Breakthrough Listen беше иницииран от израелския предприемач, инвеститор и физик Юри Милнер през януари 2016 г. От 2023 г. проектът Breakthrough Listen се ръководи от физика Андрю Симиън от Оксфордския университет във Великобритания.

Обсерватория ПарксЦял екран
Сигналът BLC-1 беше открит за първи път от радиотелескоп в обсерваторията Parkes в Австралия през 2019 г. Снимка: Wikipedia

Според Холанд, Breakthrough Listen е на път да потвърди, че водещият кандидат за съобщение от извънземна цивилизация, BLC-1, наистина е такъв.

Сигналът BLC-1 беше засечен за първи път от радиотелескоп в обсерваторията Parkes в Австралия през 2019 г., но до 2021 г. учените стигнаха до заключението, че сигналът най-вероятно е със земен произход и е свързан със смущения, създадени от наземни технологии.

Първоначално се смяташе, че сигналът от космоса идва от област близо до най-близката ни звезда, наречена Проксима Кентавър, разположена на 4,2 светлинни години от Земята.

Проксима КентавърЦял екран
Звездата Проксима Кентавър, изображение от космическия телескоп Хъбъл Снимка: NASA

Въпреки че сигналът BLC1 имаше характеристики, като цяло съответстващи на предполагаемите съобщения от извънземни, преди 3 години учените решиха, че не е такъв.

Но Холанд твърди, че сега учените са променили мнението си и търсят допълнителни доказателства, че това все още е сигнал от извънземна цивилизация. Холанд каза, че неговият източник казал, че сигналът вероятно е от космически, а не от земен произход, според нови данни.

Що се отнася до звездата Проксима Кентавър, около нея се движат две планети: газов гигант, подобен на Юпитер, и скалист свят, наречен Проксима Кентавър b. Последната планета е в обитаемата зона на своята звезда, което означава, че теоретично там може да съществува живот. Може би дори интелигентен живот.

Проксима Кентавър bЦял екран
Планетата Проксима Кентавър b Снимка: NASA