Социалната мрежа Facebook и по-точно изкуственият интелект, разработен от компанията, генерира автоматично съдържание, което предлага на терористични групи – същите, с които трябва да се бори и държи далеч от сайта си. Това твърди наскоро публикуван документ на правозащитна организация.

The National Whistleblowers Center е провел проучване, отнело им пет месеца, наблюдавайки 3000 потребителя на Facebook, които са харесвали съдържание, идващо от терористични организации или са свързвали акаунта си с тях в мрежата. Авторите на изследването открили, че представителите на Ал-Кайда и Ислямска държава не криели въобще своето присъствие във Facebook. Това, което учудило допълнително изследователите е, че софтуерът на Facebook генерирал автоматично за тях видеоклипове от типа „Спомени“ (memories) и „Чествания“ (celebrations), които получавали масово лайкове и гледания.

„Центърът съобщава, че е внесъл оплакване в Комисията по ценни книжа и борсите на САЩ от името на източник, пожелал да запази своята анонимност. Усилията на Facebook да се бори с терористичното съдържание са слаби и неефективни“, се заявява в документа. „Още по-притеснително е, че самите Facebook създава и промотира терористично съдържание чрез автогенериращата си технология“.

Според направеното проучване, Facebook не оправдава твърденията си, че се бори и елиминира екстремистки постове и акаунти.

Facebook, от своя страна, заявяват пред агенция „Франс прес“, че в действителност те премахват свързано с тероризъм съдържание с много по-голям успех, отколкото са правили преди две години, от когато и инвестира сериозно в технология, свързана с това.

„Не твърдим, че откриваме всичко и оставаме твърди в нашите усилия срещу терористичните групировки по целия свят“, гласи официалното изявление на компанията.

Facebook е в обекта на политически организации в последно време, именно заради не толкова успешните им опити да се борят с екстремистки прояви на платформата, която предоставят. През март те се похвалиха с успех в отстраняването на множество акаунти, пропагандиращи „бял“ национализъм и сепаратизъм в Instagram и Facebook.