Взаимоотношенията между Apple и Amazon са едни от най-интересните в техноиндустрията. Съперничещи си в не една сфера, двете компании имат изключително топла връзка по отношение на облака. Apple изнася голяма част от инфраструктурата си в Amazon Web Services и тази зависимост се увеличава с времето. Това посочва доклад от CNBC, който посочва именно това.

Според два източника на медията, Apple харчи по $30 милиона месечно от началото на 2019 за услугите, предоставяни им от страна на AWS. Това означава, че само до края на годината се очаква компанията да отдели впечатляващите $360 милиона за въпросните операции. Докладът посочва, че тази зависимост се увеличава със стабилни темпове. Производителят на iPhone използва стандартните контрактни канали на Amazon, които обслужват големите корпоративни клиенти на компанията. Наскоро сътрудничеството между двете компании се е заздравило още повече, след като според доклада, Apple са сключили с Amazon договор за един милиард и половина долара, обхващащ петгодишен период.

Ако информацията на CNBC е вярна, то това означава, че Apple е един от най-големите клиенти на AWS в IT сектора, ако не и най-големият. За сравнение, наскоро излязлата на борсата Pinterest, обяви сделка с AWS за закупуване на инфраструктура и услуги на стойност $750 милиона за четиригодишен период, докато Snap ще отдели за сходни дейности над един милиард долара до края на 2022.