Китайска компания започна да продава роботи G1 на всички за 16 000 долара. Производителят позиционира творението си на пазара като „хуманоиден AI аватар“, пише BGR.

Компанията се занимава с производство на роботи на потребителско ниво, които всеки може да купи, ако има достатъчно пари.

Unitree G1 може да ходи, да седи, да стои, да чупи ядки, да става от пода, да издържа на ритници и да не пада, да запоява, да готви палачинки в тиган, да държи различни предмети, включително чупливи, и да се сгъва за по-голяма компактност. Въпреки това, размерите на устройството вече са малки — 127 см при тегло 35 кг.

Оборудван е с батерия с капацитет от само 9000 mAh, която е достатъчна за 2 часа.

Роботът разполага с камера Intel RealSense D435 и лидар Livox-MID360, което му позволява да се движи и да разбира пространството около себе си.

Unitree твърди, че G1 може да достигне скорост до 11,8 км/ч и максималното натоварване на ръката му е само около 2 кг.

Не е ясно за какво още може да е необходим роботът Unitree G1, но едно е ясно - хуманоидите вече формират своята ниша на световния пазар на електроника.

Дали роботът оправдава цената от 16 000 долара е голям въпрос, пишат медиите, тъй като функционалността му е ограничена, а техническите характеристики не са на ниво.

Световни журналисти отбелязват, че ботът дори не е подходящ за почистване на помещения и транспортиране на вещи.

Можете, разбира се, да го използвате за забавление, но не е ли подобна "играчка" твърде скъпа?

Превод: GlasNews.bg