Основателят на онлайн ритейлъра Amazon, лидерът в глобалната класация на Forbes Джеф Безос се споразумя с бившата си съпруга, писателката Макензи Безос за условията на подялбата на съвместно придобитото имущество. Милиардерът дава на Макензи 25% от своя дял в Amazon. Макензи Безос публикува някои подробности в свия Twitter акаунт.

pic.twitter.com/OJWn3OOLS6

— MacKenzie Bezos (@mackenziebezos) April 4, 2019

Тя отбеляза, че правото на глас с тези акции оставя на бившия си съпруг. Според споразумението, Безос освен че запазва по-голямата част от дела си в Amazon, запазва и контрола върху неговата аерокосмическа компания Blue Origin и вестника Washington Post.

Всички документи вече са в съда, както и в комисията за ценни книжа и борси (SEC). Споразумението на бившите съпрузи трябва да бъде утвърдено в рамките на следващите 90 дни.

Разводът на най-богатия

Джеф и Макензи Безос бяха женени 25 години. Те се запознават в началото на 1990-те в нюйоркския хедж фонд D.E. Shaw, където и двамата работят по това време. Те сключват брак през 1993 година, а една година по-късно Джеф основава онлайн магазина за книги Amazon. Днес това е най-големият интернет ритейлър в целия свят. През 2018 година доходът на компанията надхвърли $232 милиарда, а чистата печалба от $3 милиарда през 2017 година нарасна на $10 милиарда през 2018-та.

Двойката има четири деца. А през месец януари тази година съпрузите обявиха, че се развеждат. Те подчертаха, че остават близки приятели, но не уточниха точно защо се разделят. Причината разкри таблоидът National Enquirer още същия ден. Изданието съобщи, че бизнесменът отдавна скрива романа си с бившата телевизионна водеща Лорън Санчес. Безос от своя страна обвини издателя на National Enquirer – компанията American Media в шантаж и изнудване.

Журналистите се опитваха да разберат, дали семейство Безос е имало брачен договор и дали основателят на Amazon ще остане най-богатият човек на света. Законодателството на щата Вашингтон, където живеят Джеф и Макензи, и където се намира централния офис на Amazon, предвижда цялото съвместно придобито имущество по време на брака да бъде разделено наполовина. Forbes преди време отбеляза, че Макензи Безос ще стане най-богатата жена на света, ако вземе половината от капитала на своя съпруг. Според Forbes Real-Time, към 4-ти април финансовото състояние на Безос е $149,2 милиарда.

Какво ще получи бившата съпруга

Джеф Безос притежава 16% от Amazon – тоест бившата съпруга ще получи 4% от компанията. На 4-ти април 19:30 часа наше време, капитализацията на компанията бе $890,55 милиарда. Следователно, делът на Макензи Безос ще бъде около $35,6 милиарда.

С този капитал Макензи става една от трите най-богати жени на света. Пред нея са само наследницата на козметичната империя L’Oreal Франсоаз Бетанкур-Майер (финансово състояние по Forbes $49,3 милиарда) и една от наследничките WalMart Елис Уолтън ($44,4 милиарда.

В глобалния рейтинг на милиардерите Макензи Безос е на 26-то място, съобщи Forbes. Рейтингът продължава да се оглавява от Джеф Безос, понеже неговият капитал с $10 милиарда превъзхожда този на Бил Гейтс.