Най-богатият човек на Земята, основателят на Amazon съобщи, че неговата космическа компания Blue Origin ще изстреля своята ракета New Glenn от ново поколение през 2021 година. Милиардерът счита, че може да помогне на НАСА да изпрати хора на Луната в рамките на петгодишния срок, определен от администрацията на Тръмп.

New Glenn ще бъде ракета носител, конкурент на Falcon Heavy на SpaceX, на Delta IV и на сега изгражданата United Launch Alliance. Според думите на Безос, New Glenn ще намали разходите чрез използването на първа степен с многократно използване. Цената на космическите полети на New Glenn ще намалее и от това, че за гориво ще се използва компресиран природен газ. Безос не съобщи никаква финансова информация за ракетата, но каза, че цената на горивото за едно изстрелване е под $1 милион.

Милиардерът тържествено показа и огромен макет на лунния модул Blue Moon, върху който сега работи неговата компания. Безос уточни, че Blue Moon може да маневрира в автоматичен режим и плавно и меко да каца на повърхността на Луната с полезен товар от 3,6 до 6,5 тона. Горивото на лунния модул е течен водород. Връзката със Земята ще бъде гигабитова и ще се осъществява с помощта на лазер.

Към Blue Moon могат да бъдат прикрепени микро сателити, които да работят в орбита около Луната. За избора на място на кацане Blue Moon, ще използва лидари, които ще създават подробна карта на лунната повърхност за по-удачен избор на мястото за кацане.