Навярно Google и останалите интернет гиганти могат да въздъхнат с облекчение, понеже няма да има се наложи кардинално да променят бизнес модела си в Европа. Днес, на 21-ви януари трябваше да се състои поредното гласуване, на което трябваше окончателно да бъде решен въпроса със скандалната директива за защита на авторското право в интернет. За нея вече доста се каза, а неотдавна Google демонстрира как би изглеждала неговата търсачка, ако инициативата бъде приета. Но днешното гласуване неочаквано бе отменено, след като 11 страни, включително Германия, Италия и Холандия директно заявиха, че няма да подкрепят директивата в нейния сегашен вид.

Депутатът от Европейския парламент Юлия Реда отбеляза, че повечето от тези страни, с изключение на Хърватия и Португалия, и преди това бяха на мнение, че спорните параграфи на директивата (11-ти за „данък препратки“ и 13-ти за „филтриране на съдържанието“ не осигуряват достатъчна защита правата на потребителите.

Отмяната на гласуването съвсем не означава пълен отказ от тази инициатива. Но със сигурност може да се каже, че така подготвеният закон не може да набере необходимия брой гласове и ще са наложат промени. А това сериозно ще забави въвеждането на инициативата. Като се има предвид, че Европейските избори ще се състоят през месец май тази година, съвсем не остава много време за въвеждането на спорната директива.