След прекарани 18 години в борда на директорите на Google, а след това и на Alphabet, Ерик Шмид ще напусне поста си, обявиха от компанията в специално съобщение за пресата.

Шмид застава начело на Google през 2001, заемайки позицията в качеството си на бизнес ориентиран специалист, който да помогне на основателите на компанията Сергей Брин и Лари Пейдж. През 2011, той бива назначен за изпълнителен председател, за да оваканти поста през миналата година, запазвайки мястото си в борда на компанията.

От съобщението на Alphabet става ясно, че той ще напусне настоящия си пост през юни, за да остане единствено като технически съветник към Google – позиция, която ще му носи едва по долар на година.

„Ерик направи изключителен принос към Google и Alphabet в качеството си на изпълнителен директор, председател и член на борда на директорите. Ние сме извънредно благодарни за неговото ръководство и наставничество по време през всички тези години“, споделя в изявлението за пресата председателят на Alphabet Джон Хенеси.

Заедно с Шмид, борда на компанията напуска и друг ключов мениджър – Даян Грийн, която е част от борда на директорите от 2012 насам. Грийн беше шеф на облачното звено в Google в продължение на три години преди да напусне поста си в края на миналата година, отстъпвайки място на Томас Кюрейн.