Еврокомисията обвини три германски автомобилни концерна – BMW, Daimler и VW (който включва Volkswagen, Audi и Porsche) в картелно споразумение с цел сдържане на прогреса в разработването на нови технологии за пречистване на изгорелите газове от автомобилите. Обвинението бе предявено от комисара по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Deutsche Welle съобщи, че ведомството „предварително предполага“, че BMW, Daimler и Volkswagen „са участвали в систематичен сговор“ през периода от 2006 до 2014 година по въпросите за разработването и внедряването на технологии за понижаване токсичността на изгорелите газове, изпускани от автомобилите. Тези компании са координирали помежду си технологичните стандарти, за да забавят реализирането на иновациите в тази област. Според данните на Еврокомисията, автомобилите концерни по незаконен начин са съгласували размера на резервоара за AdBlue – течният реагент за филтриране емисиите на дизеловите двигатели, както и неговото дозиране. И още, тези компании са се сговорили да не поставят на бензиновите двигатели филтри за твърди частици, с помощта на които се намалява изхвърлянето на фини прахови частици.

Предполага се, че в резултат от този сговор потребителите са се лишили от възможността за закупуване на по-екологични автомобили.

Вестагер каза още, че ведомството вече е изпратило до трите концерна официални писма, в които подробно са описани всички точки на подозренията и помоли за отговори и коментари.

Ако обвиненията бъдат доказани, на автомобилните концерни могат да бъдат наложени глоби до 10% от техния годишен доход.