Изданието The Wall Street Journal съобщи, че регулаторните органи на Европейския съюз започват антимонополно разследване срещу Apple след жалбата на музикалната стрийм услуга Spotify.

През месец март тази година шведската музикална онлайн услуга обвини Apple в нелоялна конкуренция и се обърна с официална жалба към Европейския съюз. Представителите на Spotify заявиха, че Apple не им е предоставила достъп до Siri и възможност за стриймване на музика с помощта на смарт колонката HomePod. И още, Apple е заплашвала клиентите на Spotify с премахване на акаунтите в App Store и нарочно е бавила одобряването на ъпдейтите.

Малко по-късно, също през месец март Apple отговори на обвиненията на шведската музикална онлайн услуга. Представителите на корпорацията от Купертино заявиха:

„Spotify се опитва да използва всички преимущества на нашата екосистема, включително и дохода от клиентите на App Store, без да допринася с каквото и да било развитието на тази платформа“.

Ако европейската комисия признае Apple за виновна, може да наложи огромна глоба в размер до 10% от годишния доход на американския технологичен гигант. The Wall Street Journal подчертава, че разследванията от подобен тип нямат конкретни срокове и могат да продължат няколко години. Разследваният може да съдейства на Комисията и самостоятелно да реши проблема, за да избегне глобата.