Фейсбук групите ще търпят наказания от социалната мрежа, ако техните членове системно нарушават правилата на корпорацията. Съответната група ще бъде по-трудно откриваема, ще се ограничават броят на покани и известия, а всеки пост ще трябва да бъде предварително одобряван от администратор или модератор.

Това е поредна стъпка на социалната мрежа в борбата с „фалшивите новини“.

Когато на дадена група бъде поставен „флаг“, че има системни нарушения на правилата, всеки нов член при присъединяването си ще бъде предварително уведомяван за това. За да не изглежда несправедливо, самите нарушители също ще понесат някои санкции: блокиране за определен период от време и създаване на нещо като негативно виртуално “досие”.

Това означава, че ще е без значение в коя група потребителят е нарушил правилата - рестрикциите ще се отнасят за самия профил и ще важат в абсолютно цялата социална мрежа - включително и в други публични или тайни групи, пише "Флагман". Facebook подчертават, че мерките са предупредителни - ако администраторите и модераторите не предприемат необходимите действия за продължителен период от време, в крайна сметка групата ще бъде заличавана.

Компанията осъзнава важността на групите и определено те са сред приоритетните им задачи. Наскоро те ограничиха новите групи и те не са толкова лесни за намиране, докато не се утвърдят като надеждни според Правилата на общността.

Мерки: „Фейсбук" блокира публикации против ваксините срещу COVID