Редица затворници в два финландски затвора вместо с физическа работа се занимават с обучението на изкуствен интелект. Те събират и класифицират най-различни данни за интелигентните алгоритми на компанията Vainu.

Vainu е млада компания, която разработва различни ИИ приложения и онлайн услуги. Според ръководството на Vainu, високотехнологичният труд е полезен както за затворниците, така и за компанията. Лишените от свобода получава умения, които ще са им полезни в бъдеще, а компанията прави немалки икономии, понеже не се налага да плаща заплати за IT специалисти, а на затворниците плаща съвсем малко.

Vainu изгражда бази данни по поръчка на клиенти от целия свят, чрез използването на свои специализирани алгоритми. Но за да бъде обучението на ИИ ефективно се налага ръчно да бъдат сортирани стотици материали за бизнеса, които се търсят в интернет. Така например, системата трябва да знае разликата между технологичната компания Apple и компаниите, търгуващи с ябълки.

Когато материалите са на английски език, данните автоматично се сортират от системата Amazon Mechanical Turk. Но тя е безполезна, когато се използва финландски език. Интересно е, че централния офис на Vainu се намира в една и съща сграда с Управлението на затворите на Финландия и явно някой се е сетил, че за обучението на ИИ могат да се използват лишените от свобода.

Всичко започва преди три месеца в два финландски затвора. Затворниците получават от Управлението заплата от $2 на час, което за Финландия е съвсем малко. Компанията доставя оборудването – компютрите и достъпа до Глобалната мрежа.