Mozilla обяви сключването на споразумение с Valve, компанията зад дигиталния магазин за видеоигри Steam. По силата на това сътрудничество, Firefox Reality, версията на популярния браузър, насочена към устройства за смесена реалност ще бъде предлагана от Valve във VR устройствата на компанията.

„С няколко прости клика, потребителите ще могат да достигат лесно уеб съдържание като ръководства, съвети или да гледат стриймове в Twitch без да напускат своето VR преживяване“, обяснява шефът на Mixed Reality Platform Strategy в Mozilla Андре Вирно

Вирно уточнява, че потребителите ще трябва единствено да се впишат във Firefox акаунта си само веднъж, след което всички бисквити и букмарки ще бъдат синхронизирани моментално от стандартната версия на браузъра във VR еквивалента му.

Mozilla представи официално Reality преди една година. Браузърът е изцяло независима версия на флагманския софтуер на компанията. Откритата му природа позволява той да бъде адаптиран от разработчици за всяко устройство за виртуална реалност на пазара. Той е един от първите, който получава поддръжка за технологията WebVR, отворен стандарт, посредством който програмистите могат да създават уеб съдържание, което да се достига посредством VR шлем.

Анонсът за споразумението между Valve и Mozilla дойде по-рано този месец, когато и беше представено устройството за смесена реалност на компанията Valve Index.