Камерата на представения вчера смартфон Huawei P30 Pro бе призната от експертите на лабораторията DxOMark за най-добра на пазара към днешен ден. Както се и очакваше, тя оглави рейтинга на лабораторията.

Телефонът получи обща оценка от 112 точки и по този начин изпревари с 3 точки предишните лидери Huawei Mate 20 Pro, P20 Pro и Samsung Galaxy S10 Plus. Що се отнася до качеството на снимките, новият смартфон вдигна летвата до недостижимо за другите подобни устройства ниво – 119 точки.

Рекордният брой точки е постигнат благодарение на висококачественото оптично увеличение и качествения боке ефект. Високото качество е постигнато с новия хардуер в смартфона: телефото оптиката и ToF сензора. Използваната камера с възможност за оптично увеличение към днешен ден е най-добрата на пазара. В телефона е използвана усъвършенствана технология за обединяване на информацията, постъпваща от различните фотосензори. Именно чрез тази технология се реализира и боке ефекта, който също се оказа най-качествен към днешен ден.

Освен това, камерата осигурява отлични снимки при съвсем слаба осветеност на обектите. Huawei P30 Pro прави великолепни снимки с висока детайлност и незабележим цветен шум, както при много слабо осветяване, така и при много силно фоново осветяване. DxOMark похвали и работата на системата за автоматично фокусиране и светодиодната фотосветкавица. От друга страна, камерата на Huawei P30 Pro има малко по-малък динамичен диапазон в сравнение с Mate 20 Pro.

Основната камера на P30 Pro е четворна: 40 МР (широкоъгълна оптика, апертура F/2,2) плюс 20 МР (ултра широк обектив, апертура F/2,2) плюс 8 МР (телеобектив, светлосила F/3,4) и ToF сензор за регистриране дълбочината на сцената. Четворната камера предлага петорен оптичен, 10х хибриден зум и 50х електронен зум. P30 Pro има рекордно висок за смартфоните ISO показател – 409600 и прави снимки с впечатляващо качество без използването на статив.

При записа на видео, камерата на Huawei P30 Pro не поставя рекорди. В тестовете на DxOMark тя набра 97 точки, което е на нивото на Mate 20 Pro и с една точка по-малко от P20 Pro. Комбинацията от оптична и електронна стабилизация на изображението изцяло премахва вибрациите и сътресенията, но понякога точността на цветовете намалява.

Предната камера на Huawei P30 Pro с резолюция 32 МР получи 89 точки. Това е осезателно повече от предишните лидери Huawei Mate 20 Pro (75) и P20 Pro (72). Но тя не е най-добрата на пазара, понеже предната камера на Samsung Galaxy S10 Plus например, показва по-добър резултат от 96 точки.

Предната камера предлага отличен динамичен диапазон и много добри резултати при снимане в условия на слаба осветеност на сцената. Боке ефектът е отличен, но неговото задействане води до намаляване на динамическия диапазон.