Интернет гигантът стартира ежегодната конференция за разработчици Google I/O с анонса на мащабни обновявания на три свои продукта. Обновени са търсачката, виртуалния асистент и услугата Google Lens.

В интернет търсачката Google вгражда технологията за допълнена реалност. Така например, директно в търсачката ще може да се види как работят човешките мускули, откритите в Глобалната мрежа маратонки или например, акула, ще могат да се преобразуват в 3D модели и да се вмъкнат в изображението на реалния живот. Google работи върху този проект съвместно с NASA, New Balance, Samsung, Target и Volvo, които вече са представили 3D рендери на своите продукти.

1 от 3

Google Lens ще може да се използва за търсене на отзиви за ястията в различните ресторанти. Достатъчно е да се погледне как изглежда ястието, за да се прочетат отзивите за него, оставени от другите потребители. Освен това, ще бъде вграден устен превод на надписите, написани на чужд език. Насочвате камерата към надписа и смартфонът превежда и произнася написаното на оригиналния език, както и на езика, избран от потребителя.

Подобренията засягат и Google Assistant. Неговата работа е значително ускорена чрез използването на нови невронни мрежи. Виртуалният помощник моментално реагира на запитванията и вниква в контекста на диалога. Така например, ако се подаде командата „включи фенерчето“, помощникът ще го включи, ако след това се нареди „изключи го“, асистентът няма да пита „какво да изключа“, а ще изключи именно фенерчето.