По време на конференцията за разработчици Google I/O 2019 ръководителят на направлението Android и Chrome OS Хироши Локхаймър съобщи някои нови подробности относно разработваната от интернет гиганта съвсем новата операционна система Fuchsia.

От време на време в уеб пространството се появява неофициална информация за Fuchsia, а Google не коментира своята нова операционна система. Засега се знае само, че Fuchsia е проект с отворен код, като операционната система е подходяща за работа в различни устройства – от управлението на интелигентните домове до лаптопите и смартфоните. За разлика от Android и Chrome OS, които се базират на Linux ядрото, Fuchsia OS използва собствено ядро с име Zircon.

Локхаймър подчерта, че за Fuchsia OS не може да бъде казано, че ще замени Android или Chrome OS. Това е съвсем друго, трето направление в развитието на мобилните операционни системи, което Google ще предложи на света.

„Ние знаем, че хората се питат, дали това ще бъде новата Chrome OS или Android, но Fuchsia е нещо съвсем друго. Тя ще може да управлява устройствата в интелигентните домове, носимата електроника и устройствата за допълнена и виртуална реалност“ – каза Локхаймър.

Според предишни изтичания на информация се предполагаше, че Fuchsia OS ще замени Android и Chrome OS през следващите пет години. Тя е специално разработена за управление с помощта на гласови команди и може да получава чести обновявания.