След като Европейската комисия глоби Google с 5 милиарда американски долара за нарушаване на антимонополното законодателство, интернет гигантът реши да преразгледа своя начин на действие. Потребителите, използващи мобилната операционна система Android започват да получават запитвания, кой браузър искат да използват по подразбиране.

По този начин Google ще напомня на потребителите, че има и други браузъри освен Chrome, както и други интернет търсачки, които хората могат да използват. Идеята е, че Android потребителите могат винаги да изтеглят всяко едно приложение и да го използват по подразбиране или по какъвто друг начин желаят. С този жест интернет гигантът демонстрира своята причастност към отворените принципи. Напълно е възможно това да се прави, за да се избегнат нови солени глоби от Европейската комисия.

И още, Google променя своята политика за разпространение на операционната система Android и дава възможност на производителите да инсталират произволно приложение, което да се използва като алтернатива на интернет търсачката на Google и на браузъра Chrome.

Да си припомним, че през месец август миналата година Европейската комисия глоби корпорацията Google с невиждана към днешен ден глоба от 5 милиарда долара или 4,3 милиарда евро. ЕК счете, че корпорацията злоупотребява с доминиращата роля на мобилната операционна система Android. Комисията обяви, че компанията е принуждавала производителите на Android смартфони предварително да инсталират Google Chrome и Google Search в техните мобилни устройства, за да се осигури достъп до магазина за приложения на корпорацията.