Започвайки от Android Q, интернет гигантът ще започне да представя някои обновявания, включително пачовете по безопасност, чрез магазина за приложения Play Store. Уеб порталът The Verge съобщи, че Google нарича този процес Project Mainline.

Тази инициатива е създадена за по-оперативното доставяне на обновяванията. По този начин, след стартирането на Project Mainline, Google ще може паралелно и независимо един от друг да обновява 12 различни софтуерни модула. Процесът е подобен на този с обновяването на браузъра Chrome или YouTube клиента.

В Android Q се използва модулна система, която дава възможност за обновяване на компонентите на операционната система, както и пачовете по безопасността, без да се налага рестартиране на устройството. По време на своята презентация на Google I/O 2019 Стефани Катберсън сподели. че системните компоненти ще се обновяват във фонов режим, подобно на обикновените приложения. Project Mainline е продължение на работата, започнала през 2017 година с проекта Project Treble за Android Oreo. Това решение е разработено с цел да се даде възможност на производителите да обновяват своите устройства, без да се налага да правят сериозни промени в софтуера.

Друг интересен момент от Google I/O 2019 е, че интернет гигантът е добавил режим инкогнито в Google Maps. Новата опция ще бъде добавена в настройките и при използването на този режим никъде няма да се записват потребителските данни за местоположението.