Renault и дъщерната румънска Dacia провеждат тестове на изцяло електрически кросоувър, базиран на сегашното поколение Duster.

В уеб пространството се появиха шпионски снимки на на изпитанията, провеждани върху заледено езеро близо до Полярния кръг.

Електромобилът не използва шасито на Duster, а нова платформа, разработена от алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, специално за електромобили. Центърът на тежестта на новия кросоувър е ниско, понеже плоският акумулаторен блок е поставен под седалките.

Снимките, публикувани от уеб портала Motor показват, че тестваният прототип е по-голям от обикновения Duster – купето е по-широко и по-дълго. Виждат се ролбар и спортни седалки. А ако се вгледаме по-внимателно ще забележим, че се използват специални подсилени спирачки. Предните са марка Brembo, а задните – Alpine (част от Renault Group).

Това не е случайно. През 2019 година автомобилното състезание на лед Andros Trophy ще бъде с променен регламент. Ще могат да стартират единствено електромобили. Благодарения на разделянето с Renault Sport, Dacia ще може не само да рекламира Duster-а от ново поколение, но и да заяви, че е производител на електромобили.

Серийното производство на електрическата Dacia за пътищата за обществено ползване е планирано за началото на 2020 година. Очакванията са през следващите месеци на същото място да се появят още прототипи, с помощта на които Dacia подробно ще тества използваните технологии.