Отдавна изгубихме броя на скандалите около Facebook поради проблеми със защита на потребителските данни. Преди две седмици стана ясно, че социалната мрежа е съхранявала паролите на от 200 до 600 милиона потребители в отворен вид, като достъп до тези данни са имали над 20 хиляди служители на компанията. А сега компанията UpGuard, специализирана по въпросите на цифровата безопасност, съобщи за поредното изтичане на лични данни от потребителите на тази социална мрежа. Информацията е била съхранявана в отворен вид в електронния облак на Amazon (AWS).

Специалистите на UpGuard откриха две отделни бази данни. И двете бази данни са качени от компаниите разработчици на приложения за Facebook. Първата база данни е с размер 146 GB и включва 540 милиона записи за коментарите и лайковете на Facebook потребителите. Тя бе премахната на 3 април. За това изтичане Bloomberg съобщи на 3 април, след което Facebook помоли Amazon да спре достъпа до тази база данни.

Втората база данни (не се съобщава колко точно е голяма), включва данните за 22 хиляди Facebook потребители. Но в тази база са записани и електронните пощи и паролите. Като при първата, така и при тази, достъпът до данните бе прекратен.

Не се знае колко дълго са се намирали тези данни в сървърите на Amazon.

Wired заяви, че новото изтичане повдига въпроси относно вътрешното разследване и адекватната реакция на Facebook по проблемите със защита на потребителските данни.