През изминалия уикенд Илън Мъск показа, как ще бъдат подредени сателитите Starlink в топлинния щит на ракетата Falcon 9. Космическите апарати ще бъдат изведени в орбита около Земята, за да станат част от глобалната бърза сателитна мрежа да интернет достъп. С нейна помощ Мъск възнамерява да осигури достъп до Глобалната мрежа на хората от отдалечените и трудно достъпни региони.

Да си припомним, че Amazon също разработва подобен проект, но SpaceX е много по-напред и е готова със своите сателити. Компанията OneWeb също работи върху подобен проект и вече има свои сателити в орбита, но SpaceX изпревари и нея.

First 60 @SpaceX Starlink satellites loaded into Falcon fairing. Tight fit. pic.twitter.com/gZq8gHg9uK

— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2019

Мъск съобщи в своя Twitter акаунт, че под топлинния щит на ракетата се побират 60 сателита. SpaceX вече е поставила в ракетата пълноценни сателити, а не демо версии, както бе предишния път.

Плановете са в орбита около Земята да бъдат разположени 12 000 сателита, които ще поемат около половината от глобалния интернет трафик. За да могат да осигуряват бърза интернет връзка, те ще бъдат оборудвани с лазери и специални радио модули. Мъск възнамерява още през 2020 година да осигури сателитна интернет връзка за някои региони.

Илън Мъск много внимателно седи развитието на този проект. Миналата година той уволни седем мениджъра от екипа на проекта, понеже забавиха неговата реализация и не спазиха предварително съставения план.