Coffee Board of India, най-голямата отраслова организация, занимаваща се с кафената индустрия и нейните проблеми в Индия, обяви, че стартира пилотен блокчейн проект, с който цели включването на повече производители на кафе на пазара. Старта на проекта беше анонсиран вчера от Министерството на търговията и индустрията, предава Cointelegraph.

Организацията обяви появата на електронен пазар, насочен към производители на кафе. Той се създава с цел да се намалят посредниците между производителя и продавача. Ще бъде пуснато и специално мобилно приложение, като целта на проекта е подобряване на прозрачността и проследимостта на кафето, произвеждано в страната – „от зърното до чашата“, обещават от Борда. За този проект, организацията си партнира с M/s Eka Plus, дигитална платформа за управление на стоките в земеделския сектор.

„Участниците в процеса, като фермери, търговци, хората, заети в сортирането, с печенето, износителите и продавачите в магазините, се регистрират на платформата, за да извършват търговски транзакции. Фермерите регистрират определена информация, като мястото, където е отгледани кафето, подробности за реколтата, надморската височина, на която е било отгледано, сертификати, ако са налични такива. Тези данни се организират в блок, който не може да бъде подправен, и който бива запазен единен по време на цялото пътуване на кафето“, обясняват от борда.

Използването на блокчейн технологията в земеделието и животновъдството не е непозната територия. Наскоро една от големите асоциации на свиневъдите в САЩ стартира сходна инициатива с ripe.io с цел защита и проследимост на веригите за доставка на свинско месо. Познати са и вече придобили име компании, като AgriChain, помагаща на фермерите да осъществяват директни сделки със своите колеги, изключвайки от процеса посредниците, Etherisc, предлагащи застраховане на реколтата чрез децентрализирано приложение за застраховане.