Ново изтичане на данни от Google разкри хиляди нарушения на поверителността. Става въпрос за проблеми с някои продукти на Google, методи за събиране на данни и грешки, допуснати от отделни служители на компанията. 

Журналистите получиха достъп до документ, съдържащ данни за проблеми с поверителността и сигурността, докладвани от служители на Google от 2013 до 2018 г. Повечето случаи не бяха оповестени публично, пише 404 Media, позовавайки се на копия от вътрешен доклад на Google. Така, според доклада, през 2016 г. служител на Google съобщи, че системите на Google Street View дешифрират и съхраняват регистрационни номера от снимки, използвайки алгоритъм за откриване на текст в изображенията. В резултат на това в базата данни с обекти, открити чрез Street View, се появиха геолокирани регистрационни табели и фрагменти от регистрационни номера. Според служител на компанията тези данни са изтрити.

„Искам да подчертая, че това беше инцидент. Системата, която дешифрира тези текстови фрагменти, трябваше да избегне изображенията, открити от нашите детектори за регистрационни номера, но по все още неизвестни причини не го направи“, каза служител на компанията.

Друг случай на нарушение на поверителността беше свързан с публикуването на повече от милион имейл адреса на потребители на услугата Socratic.org, която беше придобита от Google. Според доклада тези данни могат да се видят в изходния код на уебсайта на компанията. Смята се, че съдържа също информация за геолокация и потребителски IP адреси. В документа се казва, че данните са били изложени повече от година и може вече да са събрани.

„Този ​​риск се разглежда като част от условията за затваряне на това придобиване“, се казва в доклада.

В документите е описан и случай, при който речевата услуга на Google записва гласовете на около 1000 деца за около час. Както отбелязва компанията, филтърът, който трябваше да попречи на събирането на детски гласове, не работел правилно. След идентифициране на проблема, компанията премахна споменатите аудио данни.

Публикацията предоставя и други примери за проблеми с поверителността, без да навлиза в подробности:

някой е променил профилите на клиенти в AdWords, за да манипулира кодовете за проследяване на партньори в рекламите;

функцията Carpool Waze направи възможно получаването на информация за пътувания и домашни адреси на други потребители;

служител на Google получи достъп до частни видеоклипове в акаунта на Nintendo в YouTube и изтече информация преди планираните съобщения на Nintendo;

Sabre, туристически агент, използван от Google, беше компрометиран и информацията за плащане на служителите на Google беше разкрита;

YouTube направи препоръки въз основа на видеоклипове, които потребителите са изтрили от своята хронология на гледане, което противоречи на правилата на YouTube;

Функцията за размазване на YouTube показа нецензурирани версии на изображения;

когато потребителите на Google Drive или iOS Docs задават контрол на достъпа на файл на „Всеки с връзката“, Google го третира като „Публична“ връзка;

Видеоклиповете в YouTube, качени като лични или частни, за кратко бяха направени публични.

Изданието се свърза с Google за коментар относно около 30 инцидента. Компанията каза, че всички проблеми са прегледани и решени. Google също подчерта, че докладите, получени от журналисти, са съставени преди повече от шест години и някои случаи изобщо не са проблеми или служителите са ги открили в услуги на трети страни.

„Служителите на Google могат бързо да маркират потенциални проблеми с продуктите за преглед от съответните екипи“, отбелязва компанията.

Напомняме, че на 31 май в интернет започнаха да се появяват съобщения за проблеми с Google News. Потребители от САЩ, Канада, няколко европейски държави и Индия съобщиха, че новинарската услуга не работи.