До излизането на процесорите Ryzen серия 3000 (Matisse/Zen 2) на пазара, останаха броени месеци, но AMD не бърза да публикува техните технически характеристики. Засега всичко се свежда до малката демонстрация по време събитието CES 2019 през месец януари тази година. Очаква се, че новата фамилия чипове ще бъде оглавена от мощни 12 и 16 ядрени модели.

Тайландският блогър с псевдоним Tum Apisak, който досега не е забелязван да предоставя фалшива информация, откри в един от популярните бенчмаркове инженерен екземпляр на процесор за AM4 платформата, разполагащ с 16 Zen 2 процесорни ядра.

Според тази информация, инженерният екземпляр на 16-ядрения AMD Ryzen 3000 работи с номинална тактова честота 3,3 GHz, която може динамично да се покачва до 4,2 GHz. Да не забравяме, че инженерните екземпляри на централните процесори винаги имат по-ниски честото и крайната версия със сигурност ще работи с още по-висока тактова честота. В бенчмарка е използвана неназована дънна платка с чипсета AMD X570.

Да си припомним, че официалната презентация на централните процесори AMD Ryzen от серия 3000 е обявена да се състои в рамките на голямото изложение Computex 2019. На 27-ми май тази година е планирана презентация, ръководена от генералния директор на AMD Лиза Су, по време на която тя ще разкаже за предстоящите нови продукти на компанията, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес.