Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за сигурност на САЩ, цитирайки изявление на президента Джо Байдън, обяви създаването на междуведомствена група, която ще се занимава със "задълбочен" анализ на известния феномен НЛО.

Припомняме, на 4 февруари „високият обект“ беше ликвидиран от американската армия над Атлантика, близо до езерото Хурон.

САЩ свали китайския шпионски балон

Властите казаха, че НЛО не е нищо повече от китайски разузнавателен балон, забелязан в небето над Канада и Съединените щати. Също миналата седмица бяха свалени още две НЛО, които бяха забелязани във въздушното пространство над Аляска и Канада.

Свалиха нов неидентифициран обект над Северна Америка

Шефът на Пентагона Лойд Остин реагира на инцидента. Той обвини Китай, че се опитва да шпионира.

Министерството на отбраната на САЩ също съобщи, че 3 балона са били забелязани в небето на САЩ по време на президентството на Тръмп. И отново бяха обвинени в нарушаване на въздушните граници на Китай.

След "разузнавателния" скандал посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай беше отложено. Американската страна твърди, че Пекин е пуснал разузнавателни сонди в 40 държави.

В отговор Китай поиска да върне останките от сваления метеорологичен балон, а полетът в чуждо въздушно пространство беше обяснен като форсмажорни обстоятелства.

Кърби, говорейки на брифинг за медиите, каза, че Байдън е предал решението за създаване на групата чрез своя съветник по националната сигурност на 13 февруари.

Задачата на групата е да проучи "политическите последици от откриването, анализа и обезвреждането на неидентифицирани въздушни обекти", които представляват риск за сигурността, обясни Кърби. Според него това е първият път в САЩ, когато властите ще проучат сериозно феномена НЛО.

При това Вашингтон няма да се занимава с „извънземния произход на обектите“, а да изучава тези, които са били прихванати по-рано.

По-специално, екипите за търсене възнамеряват да стигнат до останките на НЛО и да установят вида и задачите на сваления самолет, съобщава РИА Новости. Междувременно, според Комерсант, в света цари истинска истерия около „балоните“, които се забелязват във въздушното пространство в различни страни по света.

Например в Обединеното кралство властите решиха да засилят сигурността на своето пространство, а в Латинска Америка медиите съобщиха за „подозрителни“ НЛО във въздушната им зона.

В Лондон министърът на отбраната Бен Уолъс обяви проверка на въздушното пространство, като посочи инциденти в Съединените щати. Властите на страната възнамеряват "да запазят сигурността на страната на всяка цена".

В Уругвай НЛО са приели формата на "странни мигащи светлини", видени по време на фестивал в Термас дел Алмирон. В резултат на това правителството реши да проведе разследване.

И в Тайван бяха разтревожени официални лица, които обявиха постоянно нарушаване на въздушните граници от китайски военни сонди. Те оцениха техния брой на десетки устройства, които може да не са метеорологични балони, а разузнавателни устройства.

Припомняме, по-рано беше съобщено, че NORAD не изключва извънземния произход на обектите, свалени над САЩ.

NORAD не изключва извънземен произход на свалените от САЩ неидентицифицирани обекти

Илон Мъск се подигра над атаката на САЩ срещу китайски балон СНИМКА