В САЩ стартираха продажбите на първия в света смартфон с поддръжката на 5G мрежите.

Американският мобилен оператор Verizon обяви, че вече предлага комерсиални 5G връзки. Едновременно с това Verizon представи първия в света мобилен телефон с поддръжката на мобилните мрежи от най-ново поколение. От новия мобилен стандарт могат да се възползват потребителите в няколко региона на Чикаго и Минеаполис. Скоростта на връзката достига 1 гигабит в секунда срещу допълнителни $10 месечно. Към края на 2019 година градовете с поддръжката на 5G технологията, трябва да станат 30.

Първият 5G смартфон на пазара е модулният Moto Z3, който излезе през месец август миналата година. Самият смартфон не поддържа 5G мрежите, но компанията съвместно с Verizon представи модул за смартфона, съдържащ необходимите компоненти, осигуряващи 5G връзката. Смартфонът Moto Z3 струва $349 в Amazon. Засега комплекта може да бъде закупен само от сайта на мобилния оператор Verizon. Самият 5G модул 5G Moto Mod се продава при цена $50.

Първият смартфон със собствена вградена поддръжка на 5G мрежите е специалната версия на Samsung Galaxy S10, продажбите на който започват в Южна Корея започват в края на тази седмица. В другите държави устройството ще се продава през месец май.

Трети април е исторически ден в света на мобилните комуникации, тъй като преди 46 години на същата дата е проведен първия разговор с мобилен телефон – Motorola DynaTAC 8000X.