Събитията на върха на американската компания за информационна сигурност Symantec продължават да са все така проблематични. В края на тази седмица компанията обяви назначаването на временен изпълнителен директор, след като досега изпълняващият длъжността Грег Кларк обяви своето напускане на поста. Името на временния изпълнителен директор и президент на Symantec е Ричард Хил.

Новината за промяната на върха идва дни след излизането на редовния доклад на Symantec за финансовото представяне на компанията през фискалната 2019. Symantec обяви приход от $1.19 млрд, за четвъртото тримесечие на годината – значително по-малко от същия период на миналата година и по-малко от очакваното от анализаторите. Приходите за цялата година възлизат на $4.75 млрд. За сравнение, година по-назад, компанията отчете приход от $4.84 млрд.

„Нашето звено Consumer Cyber Safety продължава да показва солидни резултати и ние сме доволни с ръста на средните приходи за потребител, както на годишна база, така и в сравнение с изминалия тримесечен период. Резултатите ни от отдел „Корпоративна сигурност“ бяха под границите на очакваното Независимо от слабостите обаче, ние оставаме уверени в успеха на стратегията ни за интегрирана киберзащита, която доведе до изграждането на силно и конкурентно продуктово портфолио“, заявява в доклада си Хил.

Що се отнася до Кларк, то той беше назначен за изпълнителен директор на Symantec през 2016. Той стана част от компанията, след като Symantec придоби Blue Coat, оглавявана именно от Кларк.

Новият временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Symantec е част от борда на компанията едва от януари 2019. Преди да се присъедини към Symantec той е член на борда на няколко компании, сред които Autodesk, Yahoo, Planar Systems и LSI Corporation. Бивш председател на борда на директорите е бил и на Novellus Systems.

Акциите на компанията паднаха с повече от 13% след анонса за смяната на върха на Symantec.

„Symantec има значителна вероятност да разшири допълнително стойността за своите акционери, продължавайки да надгражда върху лидерството и временното състояние, както в областта на предложенията към нашите персонални клиенти, така и към корпоративните ни партньори. Влизайки в новата финансова година, Грег и борда решиха, че именно сега е точния момент да предаде своята лидерска роля и сме уверени в способностите на Рик да придвижи компанията напред в своето развитие, докато се опитваме да намерим постоянен изпълнителен директор“, споделя в специално изявление председателят на борда на директорите на компанията Дениъл Шулман.

На върха на компанията е особено ветровито в последните години, като SecurityWeek припомнят, че компанията сменя своя изпълнителен директор горе-долу на две години. През 2016 Кларк замени Майкъл Браун, който пък смени Стив Бенет през 2014, който на свой ред наследи Енрике Салем през 2012.