Френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли присъства днес на демонстрация на унищожаване на малък дрон с помощта на лазер - експериментална система, която военните се надяват да започнат да използват през 2024 г., предаде Франс прес.

Безпилотните летателни апарати представляват все по-голяма заплаха както при операции в чужбина, така и на родна територия, подчерта канцеларията на френската министърката преди демонстрацията, извършена на изпитателен полигон в град Бискарос, в югозападната част на страната.

Дроновете се превръщат в предизвикателство по цял свят. В понеделник американските въоръжени сили свалиха безпилотен летателен апарат с поставени експлозиви над посолството на САЩ в Багдад, а вчера два дрона с експлозиви бяха изпратени срещу международното летище в Ербил, Иракски Кюрдистан.

Употребата на дронове еволюира много бързо и това кара страните да инвестират в тази сфера - както за използването им, така и за предотвратяване на нападения, отбелязва АФП.

Изпитаната днес система изпълнява трите цели на борбата с дронове: откриване, класифициране и неутрализиране. Неутрализирането става по два начина: чрез "заслепяване", което дезориентира дрона, или чрез подпалване и разрушаване, което става в рамките на 10 секунди, казаха от канцеларията на френската министърка на въоръжените сили.