Кибератаките вече се приемат от военните като въоръжена агресия, срещу която трябва да бъдат предприемани съответните мерки.

Израелските отбранителни сили нанесоха въздушен удар по здание в регион от ивицата Газа, в което военните са предположили, че се намират специалистите по кибероперации на ХАМАС. Това се случи след като военизираната групировка не успя да да проведе докрай своето „кибернастъпление“. Детайлите на кибератаката не се съобщават, а израелските отбранителни сили само казаха, че „те успяха немалко да постигнат и често пъти бяха пред нас„. Израелските военни считат, че след нансянето на въздушния удар и разрушаването на набелязаната сграда „ХАМАС повече няма възможност за провеждането на кибероперации.

CLEARED FOR RELEASE: We thwarted an attempted Hamas cyber offensive against Israeli targets. Following our successful cyber defensive operation, we targeted a building where the Hamas cyber operatives work.

HamasCyberHQ.exe has been removed. pic.twitter.com/AhgKjiOqS7

— Israel Defense Forces (@IDF) May 5, 2019

Използването на авиация е първият в историята директен отговор на въоръжените сили на една страна в отговор на кибератака. Най-вероятно по този начин израелските военни са искали възможно най-бързо да предотвратят провеждането на нови деструктивни цифрови атаки в условията на отново разгорелият се конфликт в ивицата Газа.

Случилото се повдига редица въпроси относно целесъобразността от незабавни военни отговори на проведена кибератака. Военният удар може да провокира ескалация на напрежението, което ще доведе до нов ръст в насилието. Навярно трябва да бъдат въведени добре обмисляни правила при подобни случаи, за да не се предизвика ненужен конфликт, при който загиват хора.