Можем ли да печелим от продажбата в интернет на снимки, направени от нас или на картини създадени от нас? Отговорът е положителен. Това става възможно благодарение на новите технологии и по-специално NFT - така наречените незаменяеми токени.

Наскоро аукционната къща Christieʼs продаде на висока цена цифровото произведение на изкуството на художника Майк Уинкелман, по-известен като Beeple. Цифровото изображение носи името Everydays: The First 5000 Days и бе продадено за близо 64 милиона долара. Файлът бе подписан с помощта на NFT токен, който гарантира неговата автентичност..

NFT токенът (Non-fungible token) е цифров актив, създаден в блокчейн, който гарантира оригиналността и автентичността на предмета, както и правото на собственост на неговия притежател. Този токен е уникален, не може да бъде подменян, подправен и дублиран. С помощта на тази технология могат да се подписват снимки, видеа, цифрови произведения на изкуството, елементи в компютърните игри и други.

Ако нямате стратегия, не можете успешно да инвестирате или търгувате с какъвто и да е актив – акции, облигации, криптовалута и т.н. Същото правило важи и за NFT.

С бума на пазара на NFT миналата година станахме свидетели на повече инвеститори, които разпределят капитал за NFT. И с това се появиха множество NFT инвестиционни и търговски стратегии, които всеки можеше да приеме за своите портфейли от JPEG и цифрови колекционерски предмети.

Какво да гледате, когато инвестирате в NFT

Докато купуването и продажбата на NFT е прост процес, случаят не е същият, ако искате да направите печалба, когато търгувате с вашите NFT. Важно е инвеститорите да инвестират времето си в проучване на бъдещи проекти за NFT, преди да инвестират.

Например, ако NFT е в тенденция в Twitter, това не е най-доброто време да инвестирате в него. Защо? Защото веднага щом започне да има тенденция, това означава, че цените вече са се повишили.

Въпреки това, ако прекарвате повече време в проучване на бъдещи NFT проекти, е по-вероятно да намерите добър NFT проект, в който можете да инвестирате.

И така, какво точно трябва да гледате, когато инвестирате в NFT?

Пазарна капитализация

Като се има предвид пазарната капитализация на NFT, е добра отправна точка, тъй като ще ви покаже колко ликвидна е NFT.

Пазарната капитализация на NFT се определя чрез умножаване на общия брой притежатели по средната цена на един NFT от дадена колекция. По този начин можете да прецените текущата стойност на колекция NFT и да видите колко вероятно ще можете да продадете своя NFT отново, след като искате да излезете от позицията си.

Днес има изобилие от NFT инструменти, които могат да предоставят на инвеститорите правилните данни, за да им помогнат да вземат правилното решение.

Помощната програма на NFT

Все повече и повече NFT колекции предлагат някакъв вид полезност. Помощната програма може да се предлага под формата на токени и NFT airdrops, достъп до ексклузивни събития, права върху стоки с ограничено издание и др. Има и NFT, които ви дават иск за артикул или актив във физическия свят.

Ако искате да инвестирате в NFT, погледнете тяхната полезност в сравнение с подобни спадове.

Липса на NFT

Въпреки че всеки NFT е уникален сам по себе си, те обикновено се предлагат в NFT колекции, които се различават по отношение на атрибутите. Например, колекция NFT може да бъде съставена от различни елементи, но някои елементи може да са по-редки от други, което ги прави по-ценни.

По-редките артикули обикновено са по-скъпи. Те също така са по-популярни и по този начин се продават на по-високи цени и по-бързо. Като инвеститор можете да определите колко рядък е NFT, като използвате инструмент за рядкост, преди да инвестирате.

Брой уникални притежатели

Броят на уникалните притежатели е друг начин за измерване на текущата стойност или потенциалната бъдеща стойност на NFT. Този индикатор може да се използва при определяне на размера на общността, която поддържа този конкретен NFT проект.

Ако искате да инвестирате в печеливша NFT, един от най-важните фактори, които не можете да пренебрегнете, е общността. Колкото по-голяма е общността, толкова повече маркетинг от уста на уста вероятно ще има.

Репутацията на отбора

Преди да инвестирате в NFT проект, трябва да разберете екипа, който стои зад него. Фоновото търсене за това кои са разработчиците и миналото са от решаващо значение, тъй като е имало множество анонимни отпадания на NFT, които са завършили с изтегляне на килим.

Така че, преди да инвестирате трудно спечелените си пари в NFT проект, направете надлежна проверка на разработчиците. Ако са анонимни, знаете какви са рисковете.

Обем на търговия

Друг показател, който е много важен при изследване на NFT проекти, е обемът на търговия. Ако обемът на търговия на определена NFT колекция е висок или продължава да се увеличава, това е показателно за нарастващия интерес към проекта. Ако обемите намаляват, това може да означава, че интересът към колекцията намалява.

NFT подходи за търговия

По време на бума на NFT през 2021 г. се появиха многобройни стратегии за търговия с NFT, тъй като все повече и повече крипто-разбиращи инвеститори „подхождаха“ към NFT. Нека да разгледаме пет популярни NFT инвестиционни подхода.

Купете сините чипове

Терминът сини чипове произлиза от фондовия пазар и се отнася до най-големите публично търгувани компании.

В света на NFT сините чипове се отнасят до най-добрите колекции на NFT, като Bored Ape Yacht Club, CryptoPunks и ArtBlocks. Купуването на NFT със сини чипове означава, че купувате вече популярна и ценна колекция, която има потенциал да увеличи стойността си и също така да не загуби твърде много стойност при спад на пазара.

Купете пода

NFT имаха добър ход през 2021 г. и се очаква инерцията само да се увеличи през следващите години. Имайки това предвид, можете да закупите NFT, когато техните текущи минимални цени са ниски.

Подовата цена на NFT означава най-ниската цена, на която можете да закупите NFT от конкретна колекция. Въпреки че не е препоръчително да купувате NFT само защото имат ниска цена, трябва да изберете NFT проект в категория, която представлява интерес за вас, вместо просто да се фокусирате върху цената.

Купуването на пода е популярна стратегия за търговия с NFT.