Днес потребителите имат достатъчно възможности да се защитят от хакерски атаки. За това как да разберете дали телефонът ви е хакнат и какво да правите с него, разказва порталът MSN.

Как да разберете, че смартфонът е бил хакнат

Има няколко лесни начина да определите дали телефонът е бил хакнат или не. Признаците за хакване са:

  • наличието на неизвестни за потребителя приложения;
  • голям брой изскачащи прозорци с рекламни и други съобщения;
  • бавна работа на устройството;
  • бързо разреждане на батерията или нейното прегряване;
  • повишена консумация на ресурси.

Какво да направите, ако смартфонът е хакнат

Ако има съмнение за хакване на смартфон, при условие че той няма антивирусна защита, тогава такъв софтуер трябва незабавно да се инсталира, актуализира и стартира, а системата да се сканира за различни заплахи.

Приложенията, които не са изтеглени от потребителя на телефона, трябва да бъдат изтрити. Всички неизвестни текстови съобщения също трябва да бъдат прегледани и изтрити. След като тези стъпки бъдат изпълнени, софтуерът за сигурност трябва да бъде конфигуриран за нормална работа.

Препоръчително е да създадете резервно копие на всички снимки, видеоклипове, контакти и други важни данни в „облака“ и след това да върнете телефона към фабричните настройки.

Тъй като финансовата информация е една от основните мишени на хакерите, е много важно да проверявате всички извлечения по кредитни карти, за да видите дали са направени неразрешени покупки или не.

Всички стари телефонни пароли трябва да се сменят с нови. Също така се препоръчва да излезете от всички акаунти, да промените паролите и да завършите двуфакторно удостоверяване.

Как да защитите телефона си от хакване

Много случаи на хакване възникват поради небрежност или лековерност на потребителите. Разбира се, 100% предотвратяване на хакване е невъзможно, но има редица методи, които могат да намалят вероятността от атаки.

1. Редовно актуализирайте приложенията

Това не се отнася само за актуализациите за защита. Много актуализации поправят уязвимостите на софтуера, така че е важно да използвате най-новите актуализации, когато е възможно.

2. Използвайте VPN в обществени Wi-Fi зони

Използването на обществен Wi-Fi понякога е необходимо, но е рисковано, защото хакерите имат достъп до телефони на много места, включително библиотеки, хотели и летища. Тъй като мрежите са публични, действията, които предприемате, докато сте свързани с тях, са видими за другите. Използването на VPN (виртуална частна мрежа) обаче защитава вашето устройство.

3. Дръжте телефона си със себе си

Докато мнозина критикуват онези, които са „твърде близо“ до устройствата си, оставянето на телефона ви без надзор не е добра идея, тъй като нападател може да получи достъп до него и да инсталира зловреден софтуер. Това, което наистина помага, е парола, която е лесна за запомняне от потребителя, но трудна за разбиране от всеки друг. Някои нови телефони дори предлагат лицево разпознаване или идентификация с пръстов отпечатък за влизане.

4. Избягвайте магазини за приложения на трети страни

Известни магазини за приложения като Apple и Google разполагат със средства за защита, за да предпазят предлаганите от тях приложения. Но магазините за приложения на трети страни трябва да се избягват. Много от тях съществуват изключително за „засаждане“ на зловреден софтуер и фишинг приложения.

5. Не използвайте обществени зарядни станции

Използването на обществени станции за зареждане на смартфони крие значителен риск от хакване. Нападателите могат да инсталират зловреден софтуер директно в портовете за зареждане, компрометирайки сигурността на потребителските устройства. Когато смартфон, таблет или лаптоп се зарежда, се инсталира зловреден софтуер и дава на хакерите много поверителна информация.

Превод: GlasNews.bgСнимка: Getty Images