В летните жеги е трудно не само за хората, но и за джаджите. Често смартфоните прегряват и отказват да работят. Ето какви са съветите на специалистите за защита на вашия мобилен телефон.

Поради високата температура някои видове батерии могат да се запалят, да пламнат направо в джоба ви. Разбира се, съвременните устройства се тестват както на студ, така и на топлина, преди да бъдат продадени. Те трябва да се изключват при прекомерно високи температури, но рисковете все пак са налице, предупреждават експерти.

Устройството се захранва от литиево-йонна или литиево-полимерна батерия, тези материали са чувствителни към високи температури, така че е най-добре да ги пазите от пряка слънчева светлина.

Калъфите само пречат на циркулацията на въздуха и забавят температурата. В горещите дни е по-добре да ги изоставите и също така да намалите броя на използваните приложения, за да не претоварвате устройството.

Това ще помогне да се сведе до минимум вредата, като се намали нивото на яркост на екрана. Трябва също да изключите Bluetooth, GPS и автоматичните актуализации на приложения.

Ако устройството все още се нагрява, не се опитвайте бързо да го охладите. Първо трябва да премахнете калъфа и да поставите смартфона на хладно място, далеч от слънчева светлина, за да може да се охлади. Помага за прегряване на мобилното интернет устройство, както и за зловреден софтуер.

Не поставяйте всичко на топлина. Ако телефонът прегрява дори у дома, тогава е препоръчително да сканирате притурката с антивирусна програма: прегряването може да бъде причинено и от работата на скрит зловреден софтуер, пише Life.

Превод: GlasNews