В браузъра Google Chrome се появи много удобен режим за четене, който значително опростява разглеждането на информацията в уеб сайтовете. Само че новият режим по подразбиране е скрит и трябва да се използва стартиране с използването на специален параметър. Но всичко е съвсем лесно.

В режима за четене от уеб страницата се премахват всички излишни елементи, като остава само текста и изображенията. Използва се спокоен и неутрален фон, а шрифтът е много комфортен и напомня на шрифтовете от книгите. Интересно е, че засега ги няма и рекламите.

Добавяне на Reader Mode за Chrome в ОС Windows:

  • Добавете пряк път до браузъра Chrome на десктопа
  • Кликнете с десния клавиш на мишката върху иконката, изберете Properties > Shortcut tab
  • В края на полето Target добавете един спейс и параметъра –enable-dom-distiller. Навярно ще се получи нещо подобно: „C:Program Files (x86)GoogleChromeApplicationchrome.exe“ –enable-dom-distiller
  • Затворете свойствата на късия път със запазване на промените, като натиснете ОК
1 от 2

След стартирането на браузъра с новия параметър на пръв поглед нищо не се променя, с изключение на един детайл: в менюто се появява опцията Distill page, която на български е преведена като „Създаване на сбит вид на страницата„.

Същата е процедурата и в Linux. Десен клик в менюто върху Chrome и в свойствата има поле като при Windows, най-отдясно на което също трябва да се добави спейс и параметъра –enable-dom-distiller.

Методът работи във всички версии на Chrome, независимо дали са тестови и стабилни. Проверено е с 64-битовата версия 73.0.3683.103 – официалното издание.