Китай забрани достъпа до онлайн енциклопедията Уикипедия на всички езици. Информацията е на Центъра за изследване на интернет цензурата OONI.

Преди това на територията на Поднебесната бе блокирана само китайската версия на уеб сайта (zh.wikipedia.org), както и още няколко страници, посветени на Далай Лама и на бунтовете на площада Тиенанмън. Сега Китай блокира всички версии на електронната енциклопедия (*.wikipedia.org).

OONI забеляза първите признаци на блокиране на уеб ресурса още в началото на месец април. Но сега, след поредната проверка, специалистите потвърдиха, че работата на Wikipedia в Китай е невъзможна, а самият ресурс е блокиран. Според OONI, всички субдомейни на wikipedia.org са блокирани в Китай с помощта на DNS и SNI филтри.

Предполага се, че този тотален блокаж се дължи на приближаващата 30-та годишнина от масовите протести на студентите на площад Тиенанмън, които бяха бързо потушени. Тези събития са от 4-ти юни 1989 година.

По този начин Уикипедия бе добавена към списъка с другите блокирани големи интернет услуги, включително Facebook, Instagram, WhatsApp и Google.

През месец април 2017 година Уикипедия бе забранена и в Турция, понеже според властите, ресурсът е част от информационната кампания за очерняне на страната на международната арена.

Китайската цензура е известна със своята твърдост. Според рейтинга на Freedom House, Китай има най-ниско ниво на свободата в интернет, в глобален мащаб.