Всеки китаец може да види и следи своя социален рейтинг с помощта на мобилното приложение Unictown, разработено от компанията CY Credit по поръчка на комунистическия Съюз на младежта.

Плановете са към 2020 година към системата да бъдат присъединени всички китайски жители на възраст от 18 до 45 години или общо около 460 милиона души.

Unictown дава на всеки китаец от 350 до 800 точки. Всеки, който набере повече от 640 точки, попада в специална група и получава достъп до много привилегии. Това са благонадеждните китайци, които получават значителни преимущества при кандидатстване за работа, имат значителни отстъпки при закупуването на онлайн учебни продукти и жилища и други подобни.

South China Morning Post съобщи, че хората с нисък рейтинг няма да бъдат наказвани. Предполага се, че те сами ще искат да си подобрят социалния рейтинг, за да получат достъп до привилегиите.

Приложението не взема под внимание политическите възгледи. Вземат се под внимание нивото на образование, кредитния скоринг, доброволната активност и още много други.

За студентите критериите са по-различни. Допълнителни точки се дават за публикация на научна работа, за оформяне на патент и за доброволна работа. А ако някои бъде хванат да преписва или плагиатства, то неговият рейтинг се понижава.

В основата на Unictown е положена концепцията на петте вида отношения между хората. „При оценката на даден човек в Китай, главният въпрос, който се задава е, дали на него може да се разчита или не“ – споделят създателите на проекта.

Един от основните проблеми на китайското общество е всеобщото недоверие. Предполага се, че това е основната причина за масовото въвеждане на социалния рейтинг.