В някои начални училища на Китай започнаха експерименти с поставяни на главата на електронни ленти, които имат за цел да повишават вниманието на учениците. Малките електронни обръчи с име Focus 1 са разработени от американската компания BrainCo съвместно с центъра за изследвания на Харвардския университет.

Уеб изданието SupChina съобщи, че Focus 1 се тества в училището на град Ханджоу, столицата на провинция Джъдзян. Устройството е оборудвано с енцефалографични (ЕЕГ) сензори, които регистрират активността на главния мозък и определят доколко вниманието на ученика е заето с протичащите уроци в класа.

С помощта на специално мобилно приложение учителите могат да наблюдават нивото на концентрация на учениците. Приложението показва дали някой не внимава, а в края на урока дава имената на тримата най-внимателни слушатели.

Преди това уредът Focus 1 бе тестван в едно от училищата в град Джинхуа, провинция Джъдзян. В началото на тази година ЕЕГ устройството в продължение на три седмици е носено от 10 хиляди китайски ученици на възраст от 17 до 21 години. Тестовете показаха, че успехът на всички ученици, носили Focus 1, се е повишил.

Но в научните списания и уеб издания засега не е публикувано нито едно от тези изследвания, което да потвърди тези резултати. Планира се експериментите да продължат в училищата на Мексико, Испания, Бразилия и САЩ.