Преди няколко часа се състоя премиерата на един от най-популярните сериали на HBO в последните години. Първият епизод от осмия сезон в „Игра на тронове“ вече е гледан от стотици хиляди свои фенове по целия свят, а в София бе организирано специално събитие, с което се отбеляза важното начало.

С кои герои ще се разделим? Това е един от най-задаваните въпроси в дните преди самия сезон. Смъртта и нейната непредвидимост е една от запазените марки в шоуто. Пословично е последователното умиране на всички герои, които харесаме и „Игра на тронове“ отдавна е станала известна с жестоката смърт, която отнема последователно едни от най-обичайните герои.

В Техническия университет на Мюнхен очевидно са фенове на сериала. И също като нас се чудят кой е следващият. Екип от професори и студенти е разработил специален алгоритъм за целта. Базиран на статистиката в сериала до сега и машинно обучение, той прави прогнози за това кой ще умре в 8-и сезон и на кой ще му се размине.

Трудът на учените от Мюнхенския университет никак не е на шега. За да изготвят прогнозите си те ползват методи и процеси, познати от медицинските застраховки. Анализът им се базира на информация за това как живеят героите. В уравнението се комбинират и техни биографични данни.

И докато в реалния живот тази информация най-често касае това дали пушите, пиете или обичате да похапвате сладко. Както и дали спортувате, то в Игра на тронове най-важно е към кой двор принадлежи дадения герой. Също така женен ли е и какви съюзници има.

В резултат на изследването немските учени установяват, че опасността от смърт при мъжете в сериала е 22%, докато при жените е 11%. Решаваща е и принадлежността към даден двор. Ако сте Баратеон вероятността героят ви да се спомине е с 5% по-голяма от средната, а ако сте към Ланистър имате 45% по-голям шанс за оцеляване.

За щастие с най-големи шансове за оцеляване е любимката ни Денерис Таргариен. И докато според алгоритъмът за нея можем да сме спокойни, тъй като смъртта я гони с по-малко от 1%, то Брон най-вероятно ще си отиде скоро (93.5%). На база на анализа спокоен може да бъде и Варис. Но най-вероятно ще се разделим скоро с Грегор Клигейн (80.3%) и Санса Старк (73%).

И ако също като мен в началото си мислите, че това за врели не кипели, то нека ви кажа, че подобен проект на същите хора през 2016-а е успял да разгадае повечето загинали персонажи.

Повече за различните вероятности и за самия проект можете да научите тук – https://got.show