Миналата година учените откриха комета, наречена C/2023 A3, която трябва да лети близо до Земята тази есен. Често кометите не могат да се видят в нощното небе без специално оборудване, но се предполага, че в този случай ще бъде възможно кометата да се наблюдава с просто око.

Учените смятат, че в края на лятото ще стане ясно дали през есента ще може да се види с просто око кометата C/2023 A3, която трябва да стане много ярка. Може да стане ярка като Венера и по този начин да бъде сравнима по яркост с някои от най-ярките звезди. Или може би ще бъде още по-ярка, пише Space.

кометата C/2023 A3Цял екран
Снимка на кометата C/2023 A3, направена от астрономи от проекта Virtual Telescope на 5 май 2024 г. Снимка: Виртуален телескоп

Според астрономите кометата C/2023 A3 е започнала движението си към Слънцето от облака на Оорт, тоест сферичната обвивка на Слънчевата система, пълна с ледени тела. Освен това това е първото пътуване на комета до Слънцето. Ядрата на кометите от облака на Оорт започват да се изпаряват под въздействието на слънчевата топлина далеч от нашата звезда, което предизвиква краткотрайно увеличаване на яркостта на кометите. Но когато тези комети се приближават до Слънцето, тяхната яркост намалява и дори те стават едва забележими. Това се случва с повечето от тези комети, но не с всички.

кометата C/2023 A3Цял екран
Снимка на кометата C/2023 A3, направена на 26 април 2024 г. Снимка: space.com

Ако кометата C/2023 A3 все още е достатъчно ярка в края на лятото, учените очакват, че тя може да стане много ярък обект в нощното небе тази есен. Но също така има шанс кометата внезапно да започне да става по-тъмна, което означава, че няма да има светлинно шоу в небето.

Тоест, няма гаранция, че C/2023 A3 може да се види с просто око. В миналото покрай Земята са преминавали комети, които са обещавали блестящо светлинно шоу, но не са оправдавали очакванията. Имаше и комети, които, напротив, не трябваше да стават много ярки, но в крайна сметка станаха такива.

Кометата C/2022 A3Цял екран
Илюстрация на Слънчевата система, показваща позицията на кометата C/2023 A3 към 21 май 2024 г. Снимка: Space.com

Учените казват, че има феномен, който може да доведе до добро наблюдение на кометата C/2022 E3 тази есен. Намирайки се между Слънцето и Земята, може да възникне явление като разсейване на слънчевата светлина. Ако от ядрото на кометата излиза много прах, той разсейва слънчевата светлина, което води до рязко увеличаване на яркостта на обекта. Астрономите вече имат няколко примера за такива събития, когато кометите са били ясно видими с просто око.

Учените не губят надежда, че кометата C/2023 A3 ще стане наистина много ярка и ще има ясно видима опашка.