Днес биткойнът прехвърли психологическата бариера от $4000. Тази година това се случи само няколко пъти. Както обикновено, цената на останалите криптовалути също се повиши.

Етериумът (ETH/USD) поскъпна до $138,94 (+2,98%), цената на лайткоина достигна $61, а Ripple се котира на ниво 30 цента. Общата пазарна капитализация на всичките 2129 криптовалути, представени в Coinmarketcap, достигна $152,4 милиарда.

Преди няколко дни рейтинговата агенция Weiss Ratings обяви XRP и EOS криптовалутите за най-добри. В своя отчет с име „Мрачните сенки със светло бъдеще“ са включени 120 криптовалути, като всяка от тях получи буквени рейтинги, показващи най-доброто съчетание на технологиите и тяхното практическо значение.

XRP получи оценка „А“: според агенцията, тази криптовалута е най-добрият конкурент на банковата система SWIFT. Криптовалутата EOS също получи рейтинг „А“, която се конкурира с Етериума в качеството си на „Основата на Новия интернет“.

Биткойнът е третата криптовалута с рейтинг „А“. Агенцията отчете разработките на Lightning Network и призна потенциала на първата криптовалута като средство за натрупване на финансови средства.

Както обикновено и сега се появиха пазарни анализатори, които предсказват огромно увеличение в цената на биткойна. Прогнозират се нова цена от нивото на $400 хиляди, но в дългосрочен план, без да се посочва някаква конкретна дата.

Да си припомним, че в края на 2017 година курсът на биткойна се плътно се приближи до $20 хиляди, но след това цената тръгна надолу.