Още следващата седмица за участниците в програмата Windows Insider софтуерният гигант ще представи голямото обновяване Windows 10 May 2019 Update. За всички останали потребители пролетният ъпдейт на Windows 10 трябва да излезе през месец май. Новото обновяване е следващата версия на операционната система Windows 10 с кодово име 19H1. Няма някакви по-особени функционални промени, но визуалните са доста. Добавена е светла тема, пясъчника Windows Sandbox, търсенето е разделено от Cortana, поддържат се японските емоджита Kaomoji.

Майският ъпдейт най-после ще даде възможност на потребителите с Windows 10 да контролират получаването на обновявания. Досега Microsoft изключително настойчиво натрапваше своите ъпдейти. А сега софтуерният гигант дава възможност на потребителите да избират кога да инсталират последната версия на операционната система. Ще се предлагат няколко варианта. Така например, ще има възможност да се остави текущата версия на Windows 10 и да се получават само ъпдейтите по безопасността, като по тази начин се избягват функционалните промени. Освен това, ъпдейтите ще могат да се отлагат до 35 дни, като ще бъдат въведени интелигентни часове на използване на системата, чрез които Windows 10 ще определя кога не използвате компютъра, за да може именно тогава да изтегли и инсталира обновяванията.

Предвижда се и въвеждането на специален панел за мониторинг в реално време на подготвените от Microsoft обновявания и на инсталираните ъпдейти в системата.