Софтуерният гигант представи първата публична версия на браузъра Edge, базиран на енджина на проекта Chromium. Новият браузър е предназначен предимно за разработчици е се предлага в двата канала за предварителни компилации Canary и Dev. И двете версии на новия браузър на Microsoft могат да се изтеглят от новия сайт, специално предназначен за Microsoft Edge. Нощните компилации ще се обновяват ежедневно, а версиите за разработчици – ежемесечно.

Новият Edge много прилича на браузъра Google Chrome. Приложението поддържа всички сега съществуващи разширения за Chrome и поддържа синхронизацията, но има интеграция с онлайн услугите на Microsoft, включително Windows Defender, SmartScreen, Bing и Microsoft News.

Microsoft и Google са направили множество подобрения в проекта Chromium, за да оптимизират работата на браузърите Chrome и Edge в средата на операционната система Windows 10. Лично Microsoft е направил около 15 сериозни промени в сорс кода на Chromium, добавящи плавно превъртане, интеграция с Windows Hello, подобрена е работата със сензорната клавиатура и са направени редица други подобрения. Софтуерният гигант работи и върху прехвърлянето на Fluent Design в новия Edge, внедрил е нови функции, като ръкописното въвеждане текст и други.

Представените компилации на Edge работят само 64-битовата версия на Windows 10. В най-близко бъдеще Microsoft планира да добави поддръжката и на Windows 7, 8 и macOS.